SUPERPRZEPIS

Sernik kokosowy z jagodami

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sernik kokosowy z jagodami Więcej zdjęć (3)

Sernik pieczony z jagodami i kokosem, to idealne połączenie dwóch smaków. Na wierzchu galaretka ze świeżymi jagodami, żeby jeszcze bardziej podkreślić letni smak owoców :)

Składniki:

Sernik kokosowy z jagodami

SPÓD:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 50 g masła

SERNIK:

  • 1 kg twarogu zmielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń kokosowy
  • 150 g jagód leśnych
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego

GALARETKA:

  • 1 galaretka owoce leśne
  • 1 1/2 szklanki jagód leśnych
  • 1 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowy z jagodami

ETAP 1:

Sernik kokosowy z jagodami
Wiórki kokosowe zmiksować z mleczkiem kokosowym i odstawić.

Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu lub przy pomocy wałka wkładając je do mocnego woreczka. Połączyć z rozpuszczonym masłem i taką kruszonką wylepić dno formy o wymiarach 21 x25 cm. Odstawić do lodówki.
Wiórki kokosowe włożyć do kielicha blendera razem z płynnym mleczkiem i miksować, aż powstanie gęsta masa.
Jagody zmiksować ze śmietanką i przelać przez sitko pozbywając się skórek z pestkami.

ETAP 2:

Sernik kokosowy z jagodami
Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i jajkami.

Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Dobrze zmielony twaróg utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Na końcu wsypać proszek budyniowy i zmiksować.

ETAP 3:

Sernik kokosowy z jagodami
Masę sernikową podzielić na dwie równe części.

Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać mus jagodowy, a do drugiej masę kokosową. Dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Sernik kokosowy z jagodami
Na schłodzony spód wylać sernik jagodowy i wyrównać.

Na schłodzony spód wylać sernik jagodowy i wyrównać.

ETAP 5:

Sernik kokosowy z jagodami
Sernik kokosowy rozlać równomiernie po warstwie jagodowej.

Wyłożyć warstwę kokosową, najlepiej za pomocą łyżki, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. W ten sposób warstwy się nie pomieszają. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C, a po wstawieniu sernika zmniejszyć do 160*C. Piec przez 50 min i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Jagody rozłożyć na wystudzonym serniku. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i zimną, lekko tężącą zalać jagody. Odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje. Smacznego :)