Sposób przygotowania:
Sernik kokosowy z jagodamiETAP 1:
Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu lub przy pomocy wałka wkładając je do mocnego woreczka. Połączyć z rozpuszczonym masłem i taką kruszonką wylepić dno formy o wymiarach 21 x25 cm. Odstawić do lodówki.
Wiórki kokosowe włożyć do kielicha blendera razem z płynnym mleczkiem i miksować, aż powstanie gęsta masa.
Jagody zmiksować ze śmietanką i przelać przez sitko pozbywając się skórek z pestkami.
ETAP 2:
Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Dobrze zmielony twaróg utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Na końcu wsypać proszek budyniowy i zmiksować.
ETAP 3:
Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać mus jagodowy, a do drugiej masę kokosową. Dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
Na schłodzony spód wylać sernik jagodowy i wyrównać.
ETAP 5:
Wyłożyć warstwę kokosową, najlepiej za pomocą łyżki, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. W ten sposób warstwy się nie pomieszają. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C, a po wstawieniu sernika zmniejszyć do 160*C. Piec przez 50 min i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Jagody rozłożyć na wystudzonym serniku. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i zimną, lekko tężącą zalać jagody. Odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje. Smacznego :)
SylaUla
Mniam1
Dziękuję i polecam :)