zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pierogi z jagodami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto na te pierogi jest autorstwa Andrzeja Polana, zrobiłam je na próbe i muszę przyznać że jest super. A pierogi pycha po prostu wyszły.

Pierogi z jagodami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami i serem

 

  • Ciasto :
  • 500 g mąki typ 500
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczka soli

 

  • Nadzienie :
  • 2 szk jagód świeżych
  • 350 g twarogu
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki kaszy manny

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami i serem
Twaróg rozgnieść z cukrem i wymieszac z kaszą manna i jagodami.

Do miski wsypać makę, dodać sól, mieszając widelcem wlewać mleko, olej, wodę wymieszaną z jajkiem. Połączyć składniki i wyrobić elastyczne ciasto.

Wałkowac je, wycinać kółka i układać porcje farszu, zlepiac pierogi i układać na ściereczce.

Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłyniecia.

Wyjmować łyżką cedzakową na talerze, polać smietaną i dodatkowo posypac świeżymi jagodami.
Pierogi z jagodami i serem
ze składników na ciasto zrobić je gładkie i elastyczne
Pierogi z jagodami i serem
jagody wymieszac z twarogiem i cukrem oraz kaszą
Pierogi z jagodami i serem
ciasto wałkować i wycinać kólka o dowlnej średnicy
Pierogi z jagodami i serem
zlepiać pierogi z farszem i ukladać na ściereczce

Tagi:

dania pierogi