Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sok i dżem z jagód 2 z 1

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wykorzystanie jagód na maksa. Nic się nie zmarnuje:)

Sok i dżem z jagód 2 z 1 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sok i dżem z jagód 2 z 1

 

  • 2 l jagód
  • 1 kg cukru do soku
  • 1 cytryna
  • około 1 szkl cukru do dżemu

Sposób przygotowania:

Sok i dżem z jagód 2 z 1
Jagody opłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Zasypać 1kg cukru i wymieszać. Jagody odstawić, jak puszczą trochę soku dodać sok i startą skórkę z cytryny. Odstawić na dobę, od czasu do czasu przemieszać delikatnie. Cukier powinien się rozpuścić. Przecedzić jagody przez sito. Sok zagotować (zebrać ewentualne szumowiny) i rozlać do buteleczek. Jagody zmiksować i dosłodzić. Trzeba spróbować ile cukru. Smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji i nałożyć do słoiczków. Smacznego!
Sok i dżem z jagód 2 z 1
Jagody zasypać cukrem i wymieszać. Tak szybciej puszczą sok.
Sok i dżem z jagód 2 z 1
Do jagód dodajemy sok i startą skórkę z cytryny.
Sok i dżem z jagód 2 z 1
Odcedzamy sok od jagód i musimy go zagotować.
Sok i dżem z jagód 2 z 1
Jagody miksujemy blenderem, dodajemy cukier i smażymy.