lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Jagodzianki polane lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku.

Jagodzianki polane lukrem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Jagodzianki polane lukrem

Ciasto drożdżowe:

Dodatkowo:

  • mleko 50 ml do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • jagody 10 łyżeczek
  • cukier puder 100 g
  • młody jęczmień odrobinę

Sposób przygotowania:

Jagodzianki polane lukrem

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, do miseczki wlewamy szklankę ciepłego mleka,dodajemy drożdże i ksylitol, mieszamy do rozpuszczenia.

Krok 2

W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina.

Przykrywamy ściereczka na 15 minut -drożdże zdążą wyrosnąć.

Krok 3

Dodajemy miękkie masło i jajo i sok z cytryny , wyrabiamy ciasto.Powinno być gładkie i elastyczne.

Przykrywamy je i zostawiamy na 40 minut by wyrosło.

Krok 4

Po 40 minutach odgazowujemy ciacho i dzielimy ja na 10 części a jak wolicie troszkę większe to na 8 .Robimy placuszek i nakładamy jagody.

Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Pieczemy koło 20-25 minut w 170 stopniach.

Krok 5

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.

Jagodzianki polane lukrem
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, do miseczki wlewamy szklankę ciepłego mleka,dodajemy drożdże i ksylitol
Jagodzianki polane lukrem
Przykrywamy je i zostawiamy na 40 minut by wyrosło.
Jagodzianki polane lukrem
Po 40 minutach odgazowujemy ciacho i dzielimy ja na 10 części a jak wolicie troszkę większe to na 8
Jagodzianki polane lukrem
Robimy placuszek i nakładamy jagody po łyżeczce.
Jagodzianki polane lukrem
Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Jagodzianki polane lukrem
Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.