Sposób przygotowania:
Jagodzianki polane lukremKrok 1
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, do miseczki wlewamy szklankę ciepłego mleka,dodajemy drożdże i ksylitol, mieszamy do rozpuszczenia.
Krok 2
W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina.
Przykrywamy ściereczka na 15 minut -drożdże zdążą wyrosnąć.
Krok 3
Dodajemy miękkie masło i jajo i sok z cytryny , wyrabiamy ciasto.Powinno być gładkie i elastyczne.
Przykrywamy je i zostawiamy na 40 minut by wyrosło.
Krok 4
Po 40 minutach odgazowujemy ciacho i dzielimy ja na 10 części a jak wolicie troszkę większe to na 8 .Robimy placuszek i nakładamy jagody.
Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Pieczemy koło 20-25 minut w 170 stopniach.
Krok 5
Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.