Sposób przygotowania:
Jagodzianki palce lizać
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać do nich cukier i mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na ciasto przesiać mąkę i wymieszać z cukrem dolać ciepłe mleko i wodę oraz wyrośnięte drożdże, następnie wbić 3 jajka i jedno żółtko, wszystko wymieszać robotem i po połączeniu wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, dokładnie wszystko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody dodać do nich cukier i sypki budyń delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanym mąka blacie i szklanka wyciąć krążki na każdym położyć po łyżeczce jagód i zlepić bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować pozostałym białkiem i odstawić jeszcze na 30 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułeczki około 20 minut. Po upieczeniu można dodatkowo polać je lukrem i posypać jagodami, ale to nie jest konieczne bo same w sobie są pyszne.
olusssiAA
agabi22
iziona
Możesz śmiało użyć suszonych, ale ja jednak wolę świeże.