iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jagodzianki palce lizać

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bułeczki są pyszne i nie wyobrażam sobie sezonu na jagody bez pachnących i ciepłych jagodzianek które wszyscy uwielbiają. Polecam serdecznie!

Jagodzianki palce lizać Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodzianki palce lizać

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki palce lizać
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać do nich cukier i mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na ciasto przesiać mąkę i wymieszać z cukrem dolać ciepłe mleko i wodę oraz wyrośnięte drożdże, następnie wbić 3 jajka i jedno żółtko, wszystko wymieszać robotem i po połączeniu wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, dokładnie wszystko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody dodać do nich cukier i sypki budyń delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanym mąka blacie i szklanka wyciąć krążki na każdym położyć po łyżeczce jagód i zlepić bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować pozostałym białkiem i odstawić jeszcze na 30 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułeczki około 20 minut. Po upieczeniu można dodatkowo polać je lukrem i posypać jagodami, ale to nie jest konieczne bo same w sobie są pyszne.
Jagodzianki palce lizać
Ciasto rozciągnąć na blacie i wyciąć szklanka krążki.
Jagodzianki palce lizać
Jagody wymieszać z cukrem i budyniem.
Jagodzianki palce lizać
Jagody umieścic na krążku z ciasta i zlepić.
Jagodzianki palce lizać
Bułeczki ułożyc na blaszce i posmarować białkiem.