Sposób przygotowania:
Drożdżowe jagodzianki wg iziony
Podgrzać delikatnie mleko i rozpuścić w nim drożdże, dodać do tego po 2 łyżki cukru i mąki i dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą, dodać jajka, aromat oraz wyrośnięty rozczyn, wymieszać i na koniec dodać zimny, ale płynny tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę posypać delikatnie mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, delikatnie rozciągnąć ciasto na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku ułożyć porcję jagód i zlepić bułeczki. Zlepione bułeczki ułożyć na natłuszczoną blaszkę po wierzchu posmarować jajkiem i jeszcze odstawić do wyrośnięcia. Piec 20-25 min w temp 180-190 st, po upieczeniu wystudzić i polać lukrem utartym z cukru pudru i kilku kropli wody wymieszanymi z sokiem cytrynowym. Nadzienie jagodowe: Jagody po opłukaniu i po dokładnym odsączeniu z wody wymieszać z cukrem i suchym proszkiem budyniowym.