Sposób przygotowania:
Jagodzianki z lukrem kolorowymKrok 1
Do misy wsypałam przesianą mąkę, wbiłam żółtka, dodałam mało, podgrzałam mleko i rozpuściłam w nim cukier, pokruszyłam drożdże, całość rozmieszałam i dodałam do mąki. Zostawiłam na 15 minut przykryte ściereczką, by drożdże miały czas na wyrośnięcie.
Krok 2
Po 15 minutach wyrobiłam ciasto mikserem ( końcówka hak) tak z 10 minut. Zostawiłam do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie odgazowałam ciasto.
Krok 3
Ciasto podzieliłam na 10 równych części, do każdej wkładałam po dwie łyżki jagód i zawijałam bułeczkę tworząc wałeczek. Ułożyłam moje bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i "posmarowałam"mlekiem. Przykryłam ponownie aby wyrosły 20 minut wystarczy spokojnie.
Krok 4
Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Ostudzone bułeczki polukrowałam i obsypałam cukrem pudrem.
SylaUla
lalunia