k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Jaja faszerowane salsą z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niecodzienny pomysł na świąteczne jaja!

Jaja faszerowane salsą z awokado Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jaja faszerowane salsą z awokado

 

 

  • 6 jaj
  • pół dojrzałego awokado
  • kolendra lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Jaja faszerowane salsą z awokado
Na początek wstawiamy jaja i gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy salsę: Czosnek rozetrzeć z solą w moździerzu, dodać pokrojone w kostkę pomidory i drobną kostkę cebuli, ostrą papryczkę(wszystkie ilości składników podałem orientacyjnie, bo jedni wolą bardziej ostre inni mniej czosnku), cytrynę i pieprz. Zostawić na 10 min, aby składniki przeszły nawzajem aromatami. Jaja obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka, rozgnieść je razem z awokado widelcem, zmieszać masę z salsą i faszerować jaja. Dekorujemy listkiem kolendry lub natki i pałaszujemy :D Smacznego jajka!
Jaja faszerowane salsą z awokado
Od tego jak drobno pokroimy pomidora zależy ile soku od wydzieli, więc za drobno też nie polecam
Jaja faszerowane salsą z awokado
Tutaj mamy jaja zaaranżowane w bardziej świątecznym stylu
Jaja faszerowane salsą z awokado
Wersja dla osób, które nie przepadają za awokado- sama salsa.