k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Jaja po niebenedyktyńsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czasami jest tak, że zostanie trochę zupy, szkoda ją wyrzucić, a na jedną porcję jest za mało. Ja wtedy przerabiam ją na sos :D W tym przypadku była to zupa pomidorowa, która posłużyła jako dodatek do śniadania. Bo w kuchni nic się nie marnuje ;)

Jaja po niebenedyktyńsku

Składniki:

Jaja po niebenedyktyńsku

 

  • 1 jajko,
  • kromka chleba orkiszowego,
  • 2 plasterki wędzonej szynki,
  • kilka łyżek zupy pomidorowej,
  • ulubione zioła,
  • oliwa,
  • ocet.

Sposób przygotowania:

Jaja po niebenedyktyńsku
Wodę z octem i solą zagotowujemy(0,5 litra wody i 0,5 szklanki octu). Jajko wybijamy na spodeczek, a wodę mieszamy tak, aby na środku zrobił się wir, w który wpuszczamy jajko. Teraz gdy jajko się gotuje kształtujemy je łyżką w ładny, możliwie najbardziej kulisty kształt. Jajko gotujemy 2 minuty i przekładamy na talerzyk, żeby ociekło z wody. W tym czasie smarujemy kromkę odrobiną oliwy z obu stron (można ją wcześniej wykroić w okrągły kształt, będzie tak bardziej wyrafinowanie) i wrzucamy na suchą patelnię, żeby się przyrumieniło z obu stron. Na tę samą patelnię wrzucamy plasterki szynki i obsmażamy, chodzi raczej o to, aby nabrały temperatury i nie wyróżniały się zimnem podczas jedzenia. Czas na sos: zupę zagotowujemy i dodajemy ulubione zioła, gotowe, proste prawda? :D Na grzance układamy szynkę, na niej jajko i całość polewamy sosem. Smacznego ;)