andzelina

andzelina

Kucharz
[Przepisów: 5]

Jaja w kminku po staropolsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warto spróbować wielkanocnego specjału sprzed wieków.

Jaja w kminku po staropolsku

Składniki:

Jaja w kminku po staropolsku

 

  • ·10 jaj;
  • ·100 g kminku;
  • ·1 łyżka soli;
  • ·1 litr wody;

 

Sposób przygotowania:

Jaja w kminku po staropolsku
Jajka myjemy, a następnie wkładamy do miski. Do wody wsypujemy łyżkę soli oraz kminek i zalewamy tym roztworem przygotowane jaja. Przez 12 godzin jajka moczymy, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie przez 3 godziny . Podczas tak długiego gotowania, woda wyparowuje, więc należy ją sukcesywnie uzupełniać. Po ugotowaniu jaja studzimy. Obieramy i podajemy na zimno z sosami lub chrzanem.