Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Jajeczka lukrowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy upiekłam te ciasteczka to nie tylko dzieci się nimi zachwycały ale dorośli również. Ciasteczka są bardzo smaczne i przypominają do złudzenia prawdziwe ugotowane jajko w przekroju.

Jajeczka lukrowane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajeczka lukrowane

na ciasto:

na wierzch:

  • biały lukier królewski
  • odrobinę żółtego lukru

Sposób przygotowania:

Jajeczka lukrowane

Przygotowanie ciasta:

Jajeczka lukrowane
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Mąki przesiać do miski,dodać cukier puder, szczyptę soli,masło starte na grubych oczkach tarki,jajka,cukier o smaku pomarańczowym. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Pieczenie ciasteczek:

Jajeczka lukrowane
Upieczone ciasteczka ściągamy z blaszki i studzimy

Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 12 min. na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Dekoracja ciasteczek:

Jajeczka lukrowane
Wystudzone ciasteczka pokrywamy cienką warstwą białego lukru

Każde ciasteczko smarujemy lukrem białym. Pozostawiamy na jakiś czas by lukier zastygł. Następnie na polukrowanych ciasteczkach za pomocą żółtego lukru malujemy małe kółeczko przypominające żółtko jajka. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.