Sposób przygotowania:
Jajeczka lukrowanePrzygotowanie ciasta:
Mąki przesiać do miski,dodać cukier puder, szczyptę soli,masło starte na grubych oczkach tarki,jajka,cukier o smaku pomarańczowym. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Pieczenie ciasteczek:
Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 12 min. na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Dekoracja ciasteczek:
Każde ciasteczko smarujemy lukrem białym. Pozostawiamy na jakiś czas by lukier zastygł. Następnie na polukrowanych ciasteczkach za pomocą żółtego lukru malujemy małe kółeczko przypominające żółtko jajka. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
SylaUla
Agnieszka Rec