Sposób przygotowania:
Ciasteczka jajeczka
Zimne masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach zmiksować składniki. Gdy utworzy się zwarta masa przełożyć na blat i uformować z ciasta kulkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i foremką w kształcie jajka wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek wykroić małe dziurki na "żółtko". Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zimne ciasteczka posmarować konfiturą i przykryć ciasteczkiem z dziurką. Oprószyć cukrem pudrem. Konfiturę morelową podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce by stężała.