Sposób przygotowania:
Ciasteczka – jajeczka
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej masło, cukier puder oraz żółtka. Zarabiamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 5 mm. Za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy ciasteczka. W co drugim ciastku wykonujemy otwór (np. za pomocą kieliszka). Ciasteczka pieczemy około 10-15 min w 180°C do zrumienienia. Upieczone studzimy.MASA: W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy. Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń oraz cukier waniliowy. Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone ciasteczka. Sklejamy po dwa ciasteczka: jedno całe, drugie z otworem.WYKOŃCZENIE: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy wierzch ciasteczek. Pozostawiamy do chłodu by czekolada zastygła.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą zalewamy środki ciasteczek. Odstawiamy ponownie do zastygnięcia. Gotowe.
Weronika91
Hrabina w kuchni
edytaha
marietta
Kraina Miodem Płynąc