Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1027]

Marmurkowe babeczki z majonezem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki są przepyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na co dzień do kawy, do koszyczka wielkanocnego, czy też będą uroczą i smakowitą dekoracją świątecznego stołu.

Marmurkowe babeczki z majonezem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marmurkowe babeczki z majonezem

U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm:

  • 75g mąki pszennej
  • 75g maki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu (płaskie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Polewa:

  • 50g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Marmurkowe babeczki z majonezem

Ciasto:

Marmurkowe babeczki z majonezem
Wszystkie składniki babeczek powinny być dokładnie połączone.

W misce należy wymieszać jajka, cukier, majonez, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Następnie powstałą masę podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3. Mniejszą z nich połączyć z kakao.

Wypełnianie foremek:

Marmurkowe babeczki z majonezem
Ciasto sporo podrasta, więc foremki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Foremki do pieczenia babeczek należy natłuścić i oprószyć bułką tartą, a następnie kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem ciemnym i pozostałym ciastem jasnym. Foremek nie należy wypełniać więcej niż do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie i dekoracja:

Marmurkowe babeczki z majonezem
Babeczki można udekorować według uznania - póki polewa nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały.

Babeczki należy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po lekkim ostudzeniu wyjąć z blaszek.

Polewa:

Czekoladę rozpuścić i wymieszać z mlekiem. Ciepła polewą udekorować babeczki.