Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Jajeczko w ,, szaliczku ,, :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

,,Twarzowa " przekąska - a do tego bardzo smakowita .

Jajeczko w ,, szaliczku ,, :

Składniki:

Jajeczko w ,, szaliczku ,, :

 

  • 2 marmurkowe jajka wg Buni
  • 2 plastry szynki długo dojrzewającej ( Jamon Serrano lub podobnej smakowo )

 

Sposób przygotowania:

Jajeczko w ,, szaliczku ,, :
Owinąć jajka dekoracyjnie szynką .Ułożyć na sałacie - i już .
Bardzo ciekawe zestawienie smaków .Jajka marynowane w herbacie z przyprawami kuszą smakiem .Do tego zdecydowany smak szynki długo dojrzewającej. Pycha.

Przepis na Marmurkowe jajka wg Buni
(Pomysł ogólnie znany- wyjątkowo dekoracyjne danie .
Czas : 3 doby
Składniki:
6 łyżeczek dobrej herbaty liściastej ( użyłam Five o "clock )
2 łyżeczki suszonej Trawy cytrynowej ( rozdrobnionej )
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
kilka ziaren pieprzu ziarnistego ( dałam 6 )
3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1/2 litra wrzątku
6 jajek
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obtłuc skorupki tak by potworzyły się nich luki .
Zaparzyć zmieszaną z trawą cytrynową herbatę. Dodać sos sojowy, pieprz ziarnisty, kurkumę , sok z cytryny .
Jajka włożyć w gorący wywar , zostawić do ostygnięcia - wstawić do lodówki na 3 doby .