2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Jajeczne łódeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jajeczko na śniadanko nie tylko Wielkanocne,pięknie prezentują się na stole a na ich przygotowanie nie potrzeba zbyt wiele czasu...

Jajeczne łódeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajeczne łódeczki

 

  • 8-10 jaj wiejskich
  • 100g szynki wędzonej
  • 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki serka twarogowego np" mój ulubiony"
  • szczypta papryki ostrej
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • garść posiekanej rzeżuchy lub szczypiorku

Sposób przygotowania:

Jajeczne łódeczki
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie,odcedzamy,obieramy ze skorupek,kroimy na połówki, wyjmujemy delikatnie małą łyżeczką żółtka tak aby nie uszkodzić białek. Szynkę drobniutko pokroić lub zmielić ,przełożyć do miseczki dodać serek twarożkowy oraz chrzan ,dodać wydrążone żółtka,doprawić do smaku solą pieprzem i papryką ostrą utrzeć dokładnie łyżką i tak przygotowanym nadzieniem napełnić połówki białek. Jajeczka udekorować posiekaną rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Jajeczne łódeczki
szynka twarożek i chrzan to podstawowe składniki
Jajeczne łódeczki
szynke wędzoną drobniutko siekamy lub mielimy
Jajeczne łódeczki
dodajemy resztę składników i wydrążone żółtka
Jajeczne łódeczki
ucieramy na jednolitą masę i nadziewamy białka jajek