gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Jajeczne placuszki z ketchupem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane placuszki podaję z ziemniakami i surówką na obiad jako danie główne. Polecam - mają fajny smak.

Jajeczne placuszki z ketchupem

Składniki:

Jajeczne placuszki z ketchupem

 

  • 1 mała cebula
  • 1/3 mniejszej papryki
  • 1 kiełbasa śląska
  • tłuszcz do smażenia
  • 60 gram żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Jajeczne placuszki z ketchupem

ETAP 1:

Jajeczne placuszki z ketchupem
Pokrojoną kiełbasę, paprykę i cebulę podsmażamy.

Kiełbasę, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym smażymy ok. 10 minut mieszając.

ETAP 2:

Jajeczne placuszki z ketchupem
Na tarce o dużych oczkach ścieramy ser żółty.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

ETAP 3:

Jajeczne placuszki z ketchupem
Do jajek dodajemy ketchup, potarty ser oraz przyprawy.

Jajka roztrzepujemy widelcem w misce. Do jajek dodajemy potarty ser, ketchup i przyprawy do smaku. Mieszamy.

ETAP 4:

Jajeczne placuszki z ketchupem
Warzywa dodajemy do masy jajeczej i wsypujemy mąkę.

Do masy jajecznej wsypujemy podsmażone warzywa oraz mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

ETAP 5:

Jajeczne placuszki z ketchupem
Porcjami smażymy placuszki na patelni.

Ciasto nakładamy łyżką na patelnię, tworząc placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron.