Sposób przygotowania:
Warzywne placuszki z twarożkiemPrzygotowanie warzyw:
Warzywa myjemy, dokładnie osuszamy i obieramy. Marchewki, cukinie i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie ziemniaki i cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę, czosnek, koperek i pietruszkę drobno siekamy. Do przygotowanych warzyw wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Przygotowanie twarożku:
Ser biały mieszamy ze śmietaną, solimy do smaku.
Smażenie:
Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Przygotowanie do podania:
Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na talerze nakładamy placuszki, porcje twarożku, twarożek oprószamy kolorowym pieprzem i podajemy.
Rady:
Z przepisu wyszło mi około 24 sztuki.