jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jajecznica z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jajecznica to danie z którym można dowolnie kombinować, choć pewno znajdzie się grono osób lubiących zajadać ją bez dodatków.

Jajecznica z cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajecznica z cukinią

SKŁADNIKI

  • 1 młoda cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 nieduża czerwona papryka,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 5 jajek,
  • Kilka pomidorków koktajlowych do podania,
  • Olej,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Jajecznica z cukinią

ETAP 1

Jajecznica z cukinią
Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy

Cebulę kroimy w kostkę. Przysmażamy ją na oleju do momentu jak stanie się szklista.

ETAP 2

Jajecznica z cukinią
Do cebuli dodajemy cukinię oraz paprykę

Między czasie cukinię oraz czerwoną paprykę kroimy w kostkę.

Pokrojone warzywa dodajemy do gotowej cebuli. Warzywa doprawiamy do smaku i przysmażamy.

ETAP 3

Jajecznica z cukinią
Pod koniec dodajemy natkę pietruszki

Gdy cukinia zacznie mięknąć dodajemy natkę pietruszki.

ETAP 4

Jajecznica z cukinią
Przygotowujemy jajka

Jajka wybijamy do szklanki.

ETAP 5

Jajecznica z cukinią
Gotowe warzywa zalewamy jajkami

Gdy warzywa będą gotowe, czyli będą miały pożądaną przez nas miękkość (osobiście lubię gdy cukinia jest półtwarda) zalewamy je jajkami. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy do momentu ścięcia się jajek.

Gotową jajecznicę porcjujemy na talerze. Wierzch dekorujemy pomidorkami. Danie podajemy na ciepło