Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami1.
Przygotowałam miskę, do której pokroiłam chłodne masło, wsypałam cukier trzcinowy oraz wlałam olej z pestek winogron. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolitą masę.
2.
Do zmiksowanej masy w misce wsypałam cukier waniliowy, następnie dosypałam proszek do pieczenia oraz szczyptę soli kuchennej. Ponownie wszystko zmiksowałam.
3.
Do dobrze zmiksowanej masy wbiłam jedno wiejskie jajko. Cały czas miksowałam.
4.
Teraz przesiałam mąkę krupczatkę na sicie i dosypałam do reszty składników w misce. Za każdym razem miksowałam.
5.
Przygotowałam śmietanę 18 %, którą również dodałam do zmiksowanej masy. Za każdym razem każdy składnik dobrze miksowałam.
6.
Kiedy masa w misce była już dość dobrze zmiksowana to dosypałam kakao oraz kawę rozpuszczalną.
7.
Kiedy dobrze zmiksowałam kakao i kawę rozpuszczalną z resztą, to pokroiłam czekoladę na drobne kawałki i dodałam do całości. Tym razem już nie miksowałam tylko wymieszałam łyżką.
8.
Wzięłam jedną świeżą cukinię, którą starłam na tarce. Potem odcisnęłam w dłoniach z nadmiaru soku, a następnie dodałam do ciasta. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.
9.
Przygotowałam małą blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Później przelałam całe ciasto na blaszkę.
10.
Świeże figi umyłam, przekroiłam na ćwiartki, a potem poukładałam na cieście skórką do dołu.
11.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 160 stopni C, następnie włożyłam ciasto na czas 45 minut. Sprawdziłam suchym patyczkiem, czy się upiekło.
12.
Ostudzone ciasto posypałam cukrem pudrem i pokroiłam na kawałki. Smacznego !