Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 309]

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dotychczas piekłam to ciasto z samą cukinią, teraz jako eksperyment dodałam świeże figi. W smaku wyszło bardzo dobre. Polecam co kawki i herbatki.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

Składniki:

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

Składniki:

  • 60 g masła
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1/4 szklanki śmietany 18 %
  • 150 g mąki krupczatki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g czekolady o smaku amaretto
  • 1 średnia cukinia
  • 4 świeże figi
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

1.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami
Włożenie do miski masła, dosypanie cukru i wlanie oleju

Przygotowałam miskę, do której pokroiłam chłodne masło, wsypałam cukier trzcinowy oraz wlałam olej z pestek winogron. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolitą masę.

2.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami
Dosypanie cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli

Do zmiksowanej masy w misce wsypałam cukier waniliowy, następnie dosypałam proszek do pieczenia oraz szczyptę soli kuchennej. Ponownie wszystko zmiksowałam.

3.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami
Wbicie jajka do zmiksowanej masy w misce

Do dobrze zmiksowanej masy wbiłam jedno wiejskie jajko. Cały czas miksowałam.

4.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami
Wsypanie przesianej mąki krupczatki do masy

Teraz przesiałam mąkę krupczatkę na sicie i dosypałam do reszty składników w misce. Za każdym razem miksowałam.

5.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami
Dodanie śmietany do zmiksowanej masy

Przygotowałam śmietanę 18 %, którą również dodałam do zmiksowanej masy. Za każdym razem każdy składnik dobrze miksowałam.

6.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

Kiedy masa w misce była już dość dobrze zmiksowana to dosypałam kakao oraz kawę rozpuszczalną.

7.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

Kiedy dobrze zmiksowałam kakao i kawę rozpuszczalną z resztą, to pokroiłam czekoladę na drobne kawałki i dodałam do całości. Tym razem już nie miksowałam tylko wymieszałam łyżką.

8.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

Wzięłam jedną świeżą cukinię, którą starłam na tarce. Potem odcisnęłam w dłoniach z nadmiaru soku, a następnie dodałam do ciasta. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.

9.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

Przygotowałam małą blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Później przelałam całe ciasto na blaszkę.

10.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

Świeże figi umyłam, przekroiłam na ćwiartki, a potem poukładałam na cieście skórką do dołu.

11.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 160 stopni C, następnie włożyłam ciasto na czas 45 minut. Sprawdziłam suchym patyczkiem, czy się upiekło.

12.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami

Ostudzone ciasto posypałam cukrem pudrem i pokroiłam na kawałki. Smacznego !