misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kupne sałatki obiadowe nie są złe, ale takie sałatki domowej roboty są doskonałe. Można je przygotować na wiele sposobów i z wielu składników z najróżniejszymi zalewami. Za każdym razem wyjdzie coś nowego równie pysznego.

Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami

 

  • 1300 g zielonych pomidorów
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg kapusty
  • 400 g cebuli
  • 300 g marchewki
  • 2-3 łyżki soli

 

  • Zalewa:

 

  • 2 l wody
  • 125 ml octu 10%
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy.

Pomidory dzielimy na połówki i tniemy na cienkie plasterki. Paprykę kroimy na cienkie paseczki, cebulę w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a kapustę drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski posypujemy solą, ostrożnie, ale dokładnie mieszamy i odstawiamy na 6 godzin.

W miedzy czasie przygotowujemy zalewę.

Wszystkie składniki dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy do przestudzenia. Do słoików dajemy po liściu laurowym, angielskie ziele oraz niewielką ilość zalewy. Odlewamy powstały sok z warzyw.

Do słoików nakładamy odciśnięte warzywa i dobrze dociskamy. Na wierzch dodajemy łyżkę oleju. Zalewą uzupełniamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy tak do ostudzenia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na odpowiedni sposób
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Przygotowane warzywa posypujemy solą morską
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Zawartość miski dokładnie ale ostrożnie mieszamy
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Do słoików dajemy liść laurowy angielskie ziele oraz niewielką ilość zalewy
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Z miski z warzywami odlewamy wytworzony sok
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Do słoików dajemy odciśnięte z soku warzywa
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Zawartość słoików uzupełniamy zalewą
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Pasteryzujemy 15 minut
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Odstawiamy do góry dnem do ostudzenia
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Idealna sałatka na obiad