Sposób przygotowania:
Wielowarzywna sałatka z zielonymi pomidorami
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy.
Pomidory dzielimy na połówki i tniemy na cienkie plasterki. Paprykę kroimy na cienkie paseczki, cebulę w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a kapustę drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski posypujemy solą, ostrożnie, ale dokładnie mieszamy i odstawiamy na 6 godzin.
W miedzy czasie przygotowujemy zalewę.
Wszystkie składniki dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy do przestudzenia. Do słoików dajemy po liściu laurowym, angielskie ziele oraz niewielką ilość zalewy. Odlewamy powstały sok z warzyw.
Do słoików nakładamy odciśnięte warzywa i dobrze dociskamy. Na wierzch dodajemy łyżkę oleju. Zalewą uzupełniamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy tak do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Pomidory dzielimy na połówki i tniemy na cienkie plasterki. Paprykę kroimy na cienkie paseczki, cebulę w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a kapustę drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski posypujemy solą, ostrożnie, ale dokładnie mieszamy i odstawiamy na 6 godzin.
W miedzy czasie przygotowujemy zalewę.
Wszystkie składniki dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy do przestudzenia. Do słoików dajemy po liściu laurowym, angielskie ziele oraz niewielką ilość zalewy. Odlewamy powstały sok z warzyw.
Do słoików nakładamy odciśnięte warzywa i dobrze dociskamy. Na wierzch dodajemy łyżkę oleju. Zalewą uzupełniamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy tak do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.