Jajecznica z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Patelnię natłuścić olejem, wrzucić krewetki – obsmażyć (ok.2min) Żółtka i białka jaj razem roztrzepać, wlać na patelnię

Jajecznica z krewetkami

Składniki:

Jajecznica z krewetkami

 

  • 20 dag krewetek
  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku (lub z puszki)
  • 8 jaj
  • 1 dymka
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki oleju do smażenia
  • 2 łyżki jasnego oleju sojowego

Sposób przygotowania:

Jajecznica z krewetkami
Patelnię natłuścić olejem, wrzucić krewetki – obsmażyć (ok.2min)

Żółtka i białka jaj razem roztrzepać, wlać na patelnię

Wrzucić groszek, przyprawić solą

Dymkę posiekać w talarki. Wrzucić na patelnię, gdy jajecznica się nieco zetnie

Kiedy jajecznica zacznie twardnieć, podzielić ją na mniejsze kawałki (ważne, aby nie mieszać wszystkich składników, zanim jajka się nie zetną)

Gotową jajecznicę rozłożyć na talerze, skropić - do smaku – olejem sezamowym

Podawać gorącą, jako przekąskę