kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jajecznica z kurkami i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna jajecznice warto wzbogacać sezonowymi dodatkami, które dodają klasycznemu daniu nowy smak. Jesienią najlepsza propozycją będą kurki z słodkawą cebulka i chrupiąca papryką. Całość obowiązkowo podana na ciepłym toście.

Jajecznica z kurkami i papryką

Składniki:

Jajecznica z kurkami i papryką

podstawowe

 

  • Do podania: tosty/rukola

Sposób przygotowania:

Jajecznica z kurkami i papryką
Kurki oczyszczamy pędzelkiem z resztek runa lub bardzo krótko myjemy pod wodą.

Na patelni rozgrzewamy nieco masła i szklimy na nim drobno poszatkowana cebulkę. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na pół kurki. Gdy grzyby nieco się podsmażą i odparują dodajemy posiekana paprykę. Przesmażamy jeszcze około 2 minut aż papryka nieco zmięknie. Powinna pozostać lekko chrupiąca.

Jajka wybijamy do miseczki i bełtamy z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i ziołami prowansalskimi. Jajka dodajemy na patelnie i mieszamy do czasu ścięcia.

Serwujemy na ciepłych tostach z dodatkiem rukoli.