Sposób przygotowania:
Jajecznica z kurkami i papryką
Kurki oczyszczamy pędzelkiem z resztek runa lub bardzo krótko myjemy pod wodą.
Na patelni rozgrzewamy nieco masła i szklimy na nim drobno poszatkowana cebulkę. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na pół kurki. Gdy grzyby nieco się podsmażą i odparują dodajemy posiekana paprykę. Przesmażamy jeszcze około 2 minut aż papryka nieco zmięknie. Powinna pozostać lekko chrupiąca.
Jajka wybijamy do miseczki i bełtamy z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i ziołami prowansalskimi. Jajka dodajemy na patelnie i mieszamy do czasu ścięcia.
Serwujemy na ciepłych tostach z dodatkiem rukoli.
Na patelni rozgrzewamy nieco masła i szklimy na nim drobno poszatkowana cebulkę. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na pół kurki. Gdy grzyby nieco się podsmażą i odparują dodajemy posiekana paprykę. Przesmażamy jeszcze około 2 minut aż papryka nieco zmięknie. Powinna pozostać lekko chrupiąca.
Jajka wybijamy do miseczki i bełtamy z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i ziołami prowansalskimi. Jajka dodajemy na patelnie i mieszamy do czasu ścięcia.
Serwujemy na ciepłych tostach z dodatkiem rukoli.
SylaUla