beniek88

beniek88

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Jajecznica z papryką i salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Salami oraz paprykę przysmażamy, dajemy przyprawy i jajka - gotowe!

Jajecznica z papryką i salami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajecznica z papryką i salami

 

  • Porcja dla jednej osoby:
  • 50-100 g salami (według uznania)
  • pół średniej wielkości czerwonej papryki
  • dwa jajka
  • tymianek lub inne zioła według uznania
  • sól - szczypta
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica z papryką i salami
Potrawa bardzo łatwa i szybka stanowiąca niejako odstępstwo od tradycyjnych polskich jajecznic. Przepis można modyfikować według własnego uznania i potrzeb. Salami (salami pepperoni jeśli ktoś lubi wersję pikantniejszą, tudzież chorizo) należy pokroić na małe kawałki. Dajemy na patelnię (bez tłuszczu, tłuszcz wytopi się z mięsa), a w tym czasie siekamy na drobną kosteczkę paprykę, którą również dodajemy. Całość solimy, aby papryka szybkiej puściła soki i się przysmażyła. Dodajemy tymianek świeży lub suszony oraz pieprzymy całość. Na koniec dodajemy jajka i ścinamy. Podajemy najlepiej z dowolnym pieczywem.
Jajecznica z papryką i salami
Etap 1 - siekamy salami, salami pepperoni lub hiszpańskie chorizo
Jajecznica z papryką i salami
Etap 2 - siekamy paprykę czerwoną na drobno, można uczyć również żółtej/pomarańczowej
Jajecznica z papryką i salami
Etap 3 - całość smażymy dodając wcześniej sól i przyprawy