Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jajecznica ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ktoś powie - banał! Odpowiem mu, że mam kolegę, którego musiałam któregoś dnia tego najprostszego dania nauczyć.

Jajecznica ze szczypiorkiem

Składniki:

Jajecznica ze szczypiorkiem

 

  • na 1 porcję:
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 czubate łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Jajecznica ze szczypiorkiem
Jajka myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą. Zawsze tak robię - ach, te bakterie... Na patelni rozpuszczamy masło uważając aby nie zaczęło się przypalać - ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Jajka kolejno wybijamy do miseczki (może zdarzyć się nieświeże) i przelewamy na patelnię z masłem. Lekko solimy i oprószamy pieprzem, posypujemy połową szczypiorku i smażymy, delikatnie mieszając aż jajka zetną się prawie do takiej konsystencji jaką lubimy - pamiętajmy, że jajka tężeją jeszcze pod wpływem temperatury po zdjęciu z patelni. Wykładamy jajecznicę na talerzyk, posypujemy resztą szczypiorku. Podajemy z pieczywem. Oczywiście możemy zrobić jajecznicę z większej ilości jajek zwiększając też odpowiednio ilość masła i szczypiorku. Można też, jeśli ktoś lubi, zamiast masła użyć do smażenia smalcu albo zrumienić najpierw na gorącej patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek.