wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Jajeczny przysmak

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nawet jeśli nasza lodówka świeci czasem pustkami, znajdzie się w niej kilka jajek, z których można przygotować coś fajnego:)...Spróbujcie!

Jajeczny przysmak

Składniki:

Jajeczny przysmak

 

  • 6 dużych jaj ugotowanych na twardo;
  • 2 jajka surowe;
  • 6 łyżek tartej bułki;
  • 2 małe cebule;
  • 2 łyżki oleju;
  • kilka łyżek śmietany;
  • sol, pieprz do smaku;
  • szczypta żółtego startego sera;
  • świeży szczypiorek, lub dowolne posiekane ziola

Sposób przygotowania:

Jajeczny przysmak
Jajka gotujemy na twardo. Drobniutko posiekana cebulke smazyc na niewielkim ogniu na 3 lyzkach oleju, az nabierze lekko zlotawego kolorku. Ugotowane jajka posiekac na drobniutko, dodac cebule, tarta bulke, surowe jajka. Doprawic sola i pieprzem oraz ziolami do smaku. Dodac odrobine startego zoltego sera. Jesli masa wydaje nam sie zbyt sucha, dodac odrobine smietany. Wyrobic mase na gladko, formowac na ksztalt kotletow, obtoczyc z obydwu stron w tartej bulce i smazyc na dobrze rozgrzanym tluszczu. Szybkie i proste, ale smakuje sympatycznie:). Mozna podawac z salata, goracymi tostami lub dowolnymi dodatkami, wedle uznania:).