samecky

samecky

Kucharz
[Przepisów: 3]

Jajka faszerowane kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i efektowne danie z jajek. Niezwykle zdrowe i sycące. Doskonale też sprawdzi się na stole bankietowym. Na Święta Wielkanocne będzie wspaniałym dodatkiem na świątecznym stole.

  Jajka faszerowane kiełkami

Składniki:

Jajka faszerowane kiełkami

 

  • 6 jajek,
  • szczypta soli i szczypta pieprzu (do smaku)
  • dobrze z jajkami (np. kiełki rzodkiewki, lucerny, soczewicy czerwonej, rzodkwi japońskiej, cebuli, słonecznika, brokuła itp.)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane kiełkami
Ugotowane na twardo jajka przeciąć na połowę i wyjąć żółtko. Żółtka rozgnieść widelczykiem (można też użyć blendera) z pozostałymi składnikami (pomijając kiełki, które posiekane dodamy na końcu).

Powstałą masę łączymy  z posiekanymi kiełkami. Pozostaw troszkę kiełków do dekoracji potrawy. Następnym krokiem będzie wypełnienie białek wcześniej przygotowaną masą z żółtek.

Na końcu ozdabiamy kiełkami. Mamy gotowy niezwykle dekoracyjny element stołu. Pyszne, szybkie i zdrowe. Warto zmienić coś na stole - taką potrawą będą właśnie przedstawione tutaj kiełki faszerowane z kiełkami. Życzę smacznego!