Sposób przygotowania:
Jajko z niespodzianką
Jajka ugotować na twardo (jajka wkładam do zimnej wody i od momentu zawrzenia wody gotuję 9 minut – żółtka nie mają wtedy sinej otoczki), odlać, całkowicie wystudzić w zimnej wodzie. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy napęcznieje rozpuścić w przecedzonym, doprawionym do smaku gorącym rosole. Jajka obrać ze skorupek, ściąć wierzchołki (zachować je do późniejszego przykrycia jajek), ale tylko tyle, żeby bez problemu można było wyjąć żółtko, nie niszcząc przy tym białka. Szynkę konserwową marchewkę i koperek drobniutko posiekać i wymieszać z przestudzoną galaretką. Płynem napełnić białka, ustawić je tak, aby galaretka nie wypłynęła i odstawić je w chłodne miejsce do stężenia. Żółtka rozetrzeć z jogurtem i chrzanem w proporcji: na jedno żółtko jedna łyżka jogurtu i jedna łyżeczka chrzanu (oczywiście jeśli ktoś lubi, można sos zrobić ostrzejszy). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Faszerowane jajka podawać przykryte ściętym wcześniej wierzchołkiem z sosem z żółtek, przybrane kiełkami.
cris
dża
jaNina
msewka
evita0007
I jak pieknie sie prezentują jajka :-)
Netka
edytaha