kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Jajka faszerowane makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka faszerowane makrelą są szybkie w przygotowaniu i dobre zarówno na śniadanie jak też na kolacje.

Jajka faszerowane makrelą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane makrelą

 

  • 2 surowe jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka wędzonej makreli (bez ości i skóry)
  • 1/4 małej cebuli
  • trochę koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane makrelą
Jajka gotujemy na twardo, przekładamy do zimnej wody i studzimy. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowy, wyjmujemy żółtka. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Cebulę kroimy w kosteczkę, a koperek na drobno. Makrelę oddzielamy od ości i skóry.

Do miseczki dokładamy makrelę, majonez, koperek, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do białek.
Jajka faszerowane makrelą pk
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
Jajka faszerowane makrelą pk
Cebulę kroimy w kosteczkę, a umyty koperek na drobno.
Jajka faszerowane makrelą pk
Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski i mieszamy.
Jajka faszerowane makrelą pk
Białka jajek napełniamy przygotowanym farszem.