SUPERPRZEPIS

Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym

  • 2
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Smaczna zapiekanka z warzyw, można ja podać z samym sosem jogurtowym ale równie dobrze smakuje z nią rybka czy mięso.

Składniki:

Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym

 

  • 1 duży pasternak
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży ziemniak (użyłam takiego do pieczenia, "baked potato" )
  • 1/3 brukwi ( brukiew około 800 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 duże jajko
  • sól
  • pieprz
  • mielona kolendra (1 łyżeczka)
  • mielona, ostra papryka ( l łyżeczka)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1/2 szklanki startego, żółtego sera

 

  • 2 garści posiekanego szczypiorku
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 4 -6 ząbków czosnku

 

  • rzeżucha do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym
Warzywa zetrzeć na tarce, na średnich oczkach, cebule na najmniejszych. Wbić jajko, dobrze wymieszać z przyprawami , doprawić do smaku solą i pieprzem.

Małą, okrągłą blaszkę wysmarować masłem, nałożyć warzywa, zalać rosołem, blaszkę wstawić do piekarnika i zapiekać warzywa w 190 C przez około 20 -30 minut.

Pod koniec posypać startym serem i zwiększyć temperaturę do 200 C. Gotowa zapiekankę posypać 1 garścią szczypiorku.

Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drugą garścią szczypiorku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z zapiekanką.

Smacznego.
Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym
Obrane, umyte warzywa zetrzeć na tarce na średnich oczkach
Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym
Wymieszane z przyprawami i jajkiem przełożyć na blaszkę
Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym
Zapiekać w piekarniku na złocisty kolor
Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym
Pod koniec posypać żółtym serem i szczypiorkiem