Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Wątróbka po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką wątróbką zajada się nawet mój Mąż, który wątróbki nigdy nie lubił. Delikatna wątróbka drobiowa w sosie z czerwoną fasolą, smakuje na prawdę dobrze.

Wątróbka po meksykańsku

Składniki:

Wątróbka po meksykańsku

 

  • 800 g wątróbek drobiowych
  • 4 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich
  • około 4 łyżki mąki
  • 100-150 g masła
  • odrobina oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wątróbka po meksykańsku

Oczyszczanie wątróbki

Wątróbka po meksykańsku
Oczyszczona z błonek wątróbka drobiowa przed przygotowaniem

Wątróbkę umyć, osuszyć. Dokładnie oczyścić z błonek i żyłek. Moczyć w mleku przez 30 minut.

ETAP 2:

Cebulę i paprykę drobno pokroić. Podsmażyć na oleju do zrumienienia cebuli. Niewypłukaną z mleka wątróbkę obtoczyć w mące. Na osobnej patelni roztopić masło. Smażyć wątróbkę po 3 minuty z każdej strony.

Pod koniec smażenia doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać paprykę i cebulę, pomidory z puszki, kukurydzę i fasolę (odsączone z zalewy). Dolać 1/2 szklanki wody, dodać paprykę słodką i przyprawę do dań meksykańskich, dusić 10 minut od czasu do czasu mieszając na wolnym ogniu.

Podawać z makaronem lub ryżem.