iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Jajka faszerowane z makrelą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jajka to obowiązkowe danie na świątecznym stole w mojej rodzinie. Taki farsz jest naprawdę smaczny i przypadnie do gustu każdemu. Wędzoną pierś można zastąpić z powodzeniem wędliną drobiową.

Jajka faszerowane z makrelą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane z makrelą

 

  • 10 jajek,
  • 20 dag wędzonych filetów z makreli,
  • 5 dag wędzonej piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • łyżeczka chrzanu,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka kaparów lub oliwek

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane z makrelą
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i dzielimy na dwie części wzdłuż. Wyjmujemy łyżeczką żółtka i rozgniatamy widelcem. Następnie makrelę kroimy drobno lub rozgniatamy. Pierś wędzoną kroimy w drobną kostkę. Żółtka mieszamy z makrelą, piersią, dodajemy koper. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy majonez, musztardę, chrzan. Siekamy drobno kapary lub oliwki. Dodajemy do pasty. Następnie napełniamy jajka. Układamy na półmisku udekorowanym bardzo kolorowo.
Jajka faszerowane z makrelą
Kapary rozgniatamy a następnie drobno kroimy
Jajka faszerowane z makrelą
Żółtka należy bardzo drobno rozgnieść widelcem
Jajka faszerowane z makrelą
Składniki już połączone podczas dodawania szynki
Jajka faszerowane z makrelą
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy