Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 612]

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka faszerowane to przystawka, bez której trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Oto przepis na jedną z moich ulubionych odsłon tego przysmaku.

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Składniki:

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

 

  • 8 jajek
  • 250 g tuńczyka w sosie własnym
  • 6 łyżek majonezu
  • garsć kukurydzy z puszki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • koperek i rukola do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

ETAP 1:

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka
Jajka gotujemy na twardo i obłupiamy ze skorupek

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu jajka obłupiamy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połówki, wyjmujemy żółtka (5 połówek żółtka przyda się do pasty, resztę zjadamy).

ETAP 2:

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka
Robimy pastę z tuńczyka z dodatkiem kukurydzy

Przygotowujemy farsz.

Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.

Tuńczyka odsączamy z zalewy, łączymy z 5 połówkami żółtka wyjętymi z ugotowanych jaj, rozdrabniamy widelcem.

Dodajemy majonez, sól i pieprz, mieszamy na jednolitą pastę. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy.

ETAP 3:

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka
Do pasty z tuńczyka dodajemy posiekany szczypiorek

Do pasty dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.

ETAP 4:

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka
Białka jaj faszerujemy przygotowaną pastą z tuńczyka

Białka jaj faszerujemy pastą z tuńczyka. Jajka dekorujemy np. koperkiem i rukolą.