kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jajka faszerowane po polsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka po polsku nazywane tez jajkami w skorupce to typowo polskie, klasyczne danie wielkanocne. Delikatny smak jajka świetnie komponuje się z aromatycznymi grzybami leśnymi i świeżą zieleniną.

Jajka faszerowane po polsku

Składniki:

Jajka faszerowane po polsku

podstawowe

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane po polsku
Grzyby namaczamy poprzedniego dnia i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Studzimy, drobno siekamy i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz dodajemy ½ łyżeczki masła.

8 jajek gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli lub octu. Studzimy. Jajko razem ze skorupka przecinamy ostrym nożem (najlepiej z piłką).

Jajka ugniatamy widelcem i łączymy z przygotowanymi wcześniej grzybami, koperkiem, reszta stopionego masła i rozmąconym świeżym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Farszem napełniamy połówki skorupek. Panierujemy od strony farszu i smażymy na złoto na maśle klarowanym.

Podajemy z kiełkami, rzodkiewka lub sosem tatarskim.