Sposób przygotowania:
Kurczak z groszkiem i mięsem mielonymETAP 1
Z kurczaka delikatnie usuwamy korpus. Tak wyluzowanego nacieramy dokładnie przyprawą do kurczaka, wcześniej połączoną z olejem.
ETAP 2
NADZIENIE:
Groszek zielony delikatnie obsmażamy na oleju z niewielką ilością soli. Gotowy groszek zdejmujemy z ognia
ETAP 3
Mięso mielone przekładamy do miski. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy dodając jajko raz natkę pietruszki. Na koniec łączymy je z przygotowanym groszkiem.
ETAP 4
Gotowym nadzieniem wypełniamy środek kurczaka. Przeciętą w trakcie usuwania korpusu skórę zszywamy dratwą. Dodatkowo związujemy nogi kurczaka oraz delikatnie przewiązujemy go na wysokości skrzydełek. Dzięki temu będą one po upieczeniu przylegać do całości.
Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie polewamy olejem. Kurczaka pieczemy około1,5 godzimy w 190°C. Jego wierzch w trakcie pieczenia polewamy wytworzonym sosem.
SylaUla
gusia1000