Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jajka faszerowane tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jajka faszerowane tuńczykiem nadają się zarówno na śniadanie jak i kolację, a w ostatnią sobotę podbiły podniebienia moich gości w trakcie ostatniej imprezy tego karnawału.

 Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

Jajka faszerowane tuńczykiem

 

  • 6 jajek
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżki cebulki marynowanej
  • 4 pomidory suszone
  • 1 łyżka majonezu kieleckiego
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka gotujemy we wrzącej wodzie 9 minut, studzimy i obieramy. Do malaksera lub miseczki dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, dodajemy ogórka kiszonego, pomidory i cebulkę koktajlową – po czym całość miksujemy 5 sekund. Do pasty dodajemy majonez, sól, pieprz, miksujemy raz jeszcze na gładką pastę. Jeśli pasta jest zbyt rzadka ( dużo wody mogą mieć ogórki ) przekładamy ją na sitko i delikatnie przecieramy, tak aby nadmiar płynów spłynął do miseczki. Jajka kroimy na pól, usuwamy żółtka ( można dodać je do farszu, zagęszczą pastę ) a w ich miejsce wkładamy łyżeczkę farszu. Jajka posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub porem i serwujemy od razu.