Sposób przygotowania:
Marchewkowy kurczakETAP 1
Kurczaka luzujemy, czyli usuwamy z niego korpus. Tak przygotowanego dokładnie nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka. Po natarciu zostawiamy go na boku, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 2
NADZIENIE:
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy dodając jajko, kostki marchwi , zrumienioną cebulę oraz natkę pietruszki
ETAP 3
NADZIENIE:
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy dodając jajko, kostki marchwi , zrumienioną cebulę oraz natkę pietruszki
ETAP 4
Przygotowanym farszem mięsno - warzywnym napełniamy środek kurczaka. No napełnieniu kurczaka dokładnie zszywamy dratwą. Dodatkowo jego nogi związujemy. Tak przygotowanego skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kurczaka umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy go około 100 minut w 190°C.
gusia1000