SUPERPRZEPIS

Marchewkowy kurczak

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Marchewkowy kurczak Więcej zdjęć (5)

Pewno każdy z Was ma sprawdzony sposób na pieczonego kurczaka. Jest to bowiem sposób na pyszny obiad. Dziś polecam jego marchwiową odsłonę. Złocista skórka, aromatyczne mięso i warzywny dodatek sprawia, że kurczak smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Marchewkowy kurczak

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak (około 1,2 kg),
  • 500 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 2 marchwie średniej wielkości,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • Olej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Pieprz, papryka, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Marchewkowy kurczak

ETAP 1

Marchewkowy kurczak
wyluzowanego kurczaka przyprawiamy

Kurczaka luzujemy, czyli usuwamy z niego korpus. Tak przygotowanego dokładnie nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka. Po natarciu zostawiamy go na boku, a między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Marchewkowy kurczak
łączymy składniki farszu

NADZIENIE:
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy dodając jajko, kostki marchwi , zrumienioną cebulę oraz natkę pietruszki

ETAP 3

Marchewkowy kurczak
farszem napełniamy kurczaka

NADZIENIE:
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy dodając jajko, kostki marchwi , zrumienioną cebulę oraz natkę pietruszki

ETAP 4

Marchewkowy kurczak
kurczaka umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy

Przygotowanym farszem mięsno - warzywnym napełniamy środek kurczaka. No napełnieniu kurczaka dokładnie zszywamy dratwą. Dodatkowo jego nogi związujemy. Tak przygotowanego skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kurczaka umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy go około 100 minut w 190°C.