misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Babka kokosowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, wilgotna i szybka w przygotowaniu babka kokosowa polana polewą z mlecznej czekolady. Doskonała na świąteczny stół. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Babka kokosowa Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Babka kokosowa

 

  • Ciasto:
  • 240 g białek
  • 240 g wiórek kokosowych
  • 240 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 240 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 120 g czekolady ( u mnie po czekoladowym Mikołaju)
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Babka kokosowa
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek partiami dodajemy drobny cukier. Gdy cukier połączy się z białkami dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Do powstałego ciasta dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

Całość przelewamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy w 180 st przez około 50-60 minut.

Upieczoną babkę studzimy i układamy na kratce.

Do rondelka dajemy czekoladę z mlekiem. Na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową czekoladą polewamy babkę i dowolnie dekorujemy.
Babka kokosowa
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Babka kokosowa
Do ubitych na sztywno białek dodajemy drobny cukier
Babka kokosowa
Do białek ubitych z cukrem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Babka kokosowa
Na przemian z przesianą mąką dodajemy olej
Babka kokosowa
Do ciasta dodajemy wiórki kokosowe
Babka kokosowa
Całość dokładnie mieszamy
Babka kokosowa
Gotowe ciasto przelewamy do formy
Babka kokosowa
Czekoladę oraz mleko dajemy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia
Babka kokosowa
Upieczoną babkę przekładamy na kratkę
Babka kokosowa
Pyszna babka idealna na świąteczny stół
Babka kokosowa
Doskonała na co dzień nie tylko od święta