Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Jajka faszerowane tuńczykiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka faszerowane tuńczykiem ,serem żółtym i czerwoną papryką. Wyśmienicie smakują i pięknie wyglądają.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

Jajka faszerowane tuńczykiem

 

  • 6-7 jajek
  • 10 dag odsączonego tuńczyka (w oleju w kawałkach )z puszki
  • kawałek czerwonej papryki ok. 4 dag
  • 4 dag sera żółtego w kawałku
  • 2 dag gęstego majonezu
  • pieprz i sól do smaku
  • dodatkowo:
  • paseczki czerwonej papryki i koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane tuńczykiem

Przygotowanie jajek:

Jajka faszerowane tuńczykiem
Po ugotowaniu jajka studzimy i obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół

Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Przekrawamy każde jajko wzdłuż na pół. Z połówek jajek ostrożnie wyciągamy za pomocą łyżeczki żółtka.

Przygotowanie farszu:

Jajka faszerowane tuńczykiem
Zmiksowane składniki dokładnie mieszamy z majonezem doprawiając do smaku solą i pieprzem

Paprykę czerwoną pokrojoną na drobne kawałki ,ser żółty,tuńczyka oraz żółtka miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

Zmiksowaną masę mieszamy z majonezem doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Etap końcowy:

Połówki jajek wypełniamy farszem. Dekorujemy paseczkami czerwonej papryki oraz koperkiem.