Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Jajka faszerowane tuńczykiem i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam jajka faszerowane pod każdą postacią. Nie może ich zabraknąć na Wielkanocnym stole, ale nie tylko. Podaję je także na wszelkiego rodzaju imprezach. Przygotowuję też na weekendowe śniadania.

Jajka faszerowane tuńczykiem i oliwkami

Składniki:

Jajka faszerowane tuńczykiem i oliwkami

 

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała dymka
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 8 oliwek do farszu+kilka do dekoracji
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane tuńczykiem i oliwkami
1. Obrane, opłukane pod zimną wodą, osuszone na papierowym ręczniku jajka przekroić na pół, wydrążyć żółtka. Żółtka wrzucić do miski, a białka ułożyć na półmisku.

2. Do żółtek dodać drobno posiekaną dymkę, pokrojone w kosteczkę oliwki i odsączonego z zalewy tuńczyka. Ugnieść widelcem. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Dokładnie wymieszać.

3. Napełnić białka i udekorować je pokrojonymi w plasterki oliwkami. Posypać posiekanym szczypiorem. Smacznego!