SUPERPRZEPIS

Rolada z kabanosami

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rolada z kabanosami Więcej zdjęć (5)

Schab i kabanos to smakowite połączenie. Dodatkowo rolada fajnie wygląda po przekrojeniu. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Rolada z kabanosami

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 60 gram sera żółtego,
  • 200 gram cienkich kabanosów,
  • Olej,
  • Majeranek do smaku,
  • Sól, pieprz, papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Rolada z kabanosami

ETAP 1

Rolada z kabanosami
przygotowujemy płat mięsa

Mięso myjemy i osuszamy. Osuszone rozkrawamy, tak by powstał zgrabny płat.

ETAP 2

Rolada z kabanosami
płat nacieramy przyprawami

Powstały płat nacieramy przyprawami (sól, pieprz, papryka oraz majeranek).

ETAP 3

Rolada z kabanosami
na płat wykładamy ser i pietruszkę

Następnie posypujemy go startym na grubych oczkach serem oraz posiekaną natką pietruszki.

ETAP 4

Rolada z kabanosami
na ser wykładamy kabanosy

Na ser i pietruszkę wykładamy w równych odstępach kabanosy.

ETAP 5

Rolada z kabanosami
formujemy roladę

Całość rolujemy, tak by powstała zgrabna rolada. Dodatkowo przewiązujemy ją sznurkiem, by w trakcie pieczenia zachowała swój kształt.

Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia. Przed zawiązaniem rękawa nacieramy ją olejem. Gotową wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 100 minut w 180°C.

Gotową podajemy na ciepło lub zimno jako dodatek np. do sałatki.