ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 689]

Jajka faszerowane warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne faszerowane jajka podsmażanymi warzywami, idealna na przystawkę do alkoholu ale na smaczne syte śniadanie lub kolację.

Jajka faszerowane warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka faszerowane warzywami

 

  • jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "L",
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • kalarepka 1 sztuka średnia,
  • papryka czerwona 1 sztuka większa,
  • ząbki czosnku 3 sztuki,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane warzywami
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka na talerz.

Na oleju zeszklić pokrojoną drono cebulę, dodać pokrojoną drobno obraną kalarepkę, wymieszać i podsmażać, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i ząbki czosnku, wymieszać.

Dodać paprykę ostrą, sól i podsmażać do miękkości warzyw, wystudzić.

Żółtka rozetrzeć widelcem i wymieszać z warzywami, połówki jajek napełniać farszem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Jajka faszerowane warzywami
Warzywa można przygotować jakie się lubi.
Jajka faszerowane warzywami
Farsz jest smaczny i mało kaloryczny bo bez majonezu.