ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Młoda kapusta na szybko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta młoda duszona z boczkiem, koperkiem jest najsmaczniejszym daniem na obiad, na kolację, bardzo lubimy tak przyrządzoną kapustę.

Młoda kapusta na szybko Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Młoda kapusta na szybko

 

  • kapusta młoda 2 główki większe,
  • smalec 1 łyżeczka,
  • boczek śwież bez kości 25 dag,
  • boczek wędzony bez kości 20 dag,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • ząbki czosnku 3 sztuki,
  • kucharek 1 łyżka,
  • cukier 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • ocet winny 2 łyżeczki,
  • koperek 1 pęczek,
  • mąka pszenna 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta na szybko
Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym garnku (dodać przed rozgrzaniem 1 łyżeczkę smalcu aby garnek się nie przypalił) na złocisto.

Boczek wędzony bez kości pokroić w kostkę, wsypać do na patelnię do boczku i smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek.

Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić do miękkości kapusty z 20 minut co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.
Młoda kapusta na szybko
Można do smażenia zużyć wędlinę, szynkę.