macwoz

macwoz

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Jajka Macieja a'la hilton

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Walory. Wystawna przystawka przy zachowaniu niskich kosztów i niewielkiego nakłądu pracy. Gościom szczęki opadają z wrażenia - więc warto

Jajka Macieja a'la hilton

Składniki:

Jajka Macieja a'la hilton

 

  • 1. Jajka na twardo
  • 2. Sos tatarski
  • 3. Kostka papryki knorra
  • 4. Kostka pietruszki knorra
  • 5. Kawior sztuczny czerwony
  • 6. kawior sztuczny czarny

Sposób przygotowania:

Jajka Macieja a'la hilton
1. Tajemnica sukcesu.Potrzebujemy kawior czarny i czerwony. Aby obniżyć koszty proponuję dostępny już w sprzedaży ukraiński kawior sztuczny (nie znaczy plastikowy, po prostu zamiast oryginalnych jajeczek, wyrabiany jest sztucznie, jednak z naturalnej masy łososiowej). Nieznacznie ustępuje walorami smakowymi, ale w tym wypadku to nic nie szkodzi, gdyż spełnia on w przepisie rolę przede wszystkim estetyczną, a jest znacznie tańszy. 2. Przygotowanie.Ugotowane na twardo jaja kroimy na połówki i zupełnie wystudzone kładziemy najlepiej na specjalną podstawkę do jajek. Posypujemy czerwoną papryką słodką (najlepsza jest kostka knorra). Następnie robimy „obrączki” wyciskając w odpowiedni sposób sos tatarski (dowolnym przyrządem, ważne jest aby sos tatarski był kupiony lub przygotowany w taki sposób, aby nie posiadał większych elementów, czyli składniki drobno posiekane). W środek obrączek nakładamy na przemian odrobinę kawioru czerwonego i czarnego (proponuję to robić dwiema maleńkimi łyżeczkami). Na koniec posypujemy całość niewielką ilością zielonej pietruszki (tu znowu wykorzystuję kostkę knorra ze względu na śliczną zieleń). Voilà !!!