BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1138]

Jajka marmurkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Polecam proste jajka na świąteczny stół, łatwo się robi a na prawdę wyglądają ślicznie. Są ozdobą stołu. Może nie do końca wyszedł mi marmurek ale wyszły śliczne.

Jajka marmurkowe

Składniki:

Jajka marmurkowe

 

  • jajka 4 szt.
  • woda 500 ml,
  • ocet biały 25 ml,
  • barwniki spożywcze.

Sposób przygotowania:

Jajka marmurkowe
Jajka włóż do garnka i zalej dużą ilością wody zimnej. Doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu 7 -8 minut od chwili zagotowania.

Po ugotowaniu zanurz jajka w zimnej wodzie aby zakończyć proces gotowania. Osusz i potłucz ale nie ściągaj skorupki, przygotuj roztwór do barwienia jajek.

Zagotuj ocet, wodę i barwnik spożywczy, włóż jajka i podgrzewaj jeszcze około 3 minut.

Odstaw do wystudzenia i schłodzenia. Wyjmij obierz i udekoruj według siebie podaj na stół.