jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jarmużowe, wytrawne muffinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Muffiny wykonane na ostro to doskonały pomysł na przystawkę. Zawsze znajdą się chętni na taki rodzaj wypieku:). Dziś polecam połączenie jarmużu i sera feta w tych wdzięcznych babeczkach.

Jarmużowe, wytrawne muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarmużowe, wytrawne muffinki

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 2 dorodne łodygi jarmużu (po rozdrobnieniu 1,5 szklanki),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • 120 gram sera feta,
  • 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • Ok 5 łyżek startego na tarce o grubych oczkach sera żółtego na wierzch muffinek,
  • Kilka czarnych oliwek na wierzch muffinek,

Sposób przygotowania:

Jarmużowe, wytrawne muffinki

ETAP 1

Jarmużowe, wytrawne muffinki
Sypkie składniki łączymy ze sobą

Mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy łączymy ze sobą.

ETAP 2

Jarmużowe, wytrawne muffinki
jarmuż drobno kroimy

Po usunięciu z jarmużu grubych łodyg , pozostałe liście drobno siekamy. Łączymy je z natką pietruszki i miętą.

Ser feta kroimy w kostkę.

ETAP 3

Jarmużowe, wytrawne muffinki
Olej i jogurt łączymy z jajkami

Jajka wybijamy do miski. Delikatnie je ubijamy, po czym dodajemy do nich jogurt i olej.

ETAP 4

Jarmużowe, wytrawne muffinki
Zieleninę łączymy z ciastem

Do płynnych składników dodajemy sypkie. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto łączymy z zieleniną.

Na koniec dodajemy ser feta. Łączymy go z całością za pomocą łyżki.

ETAP 5

Jarmużowe, wytrawne muffinki
Wierzch muffinek dekorujemy serem i oliwkami

Gotowym ciastem wypełniamy foremki na muffiny do ¾ wysokości. Na wierzchu każdej muffiny wykładamy po około łyżeczce startego sera.

Dodatkowo w każdą wbijamy połówkę czarnej oliwki.
Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy je około 35 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.