Sposób przygotowania:
Jarmużowe, wytrawne muffinkiETAP 1
Mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy łączymy ze sobą.
ETAP 2
Po usunięciu z jarmużu grubych łodyg , pozostałe liście drobno siekamy. Łączymy je z natką pietruszki i miętą.
Ser feta kroimy w kostkę.
ETAP 3
Jajka wybijamy do miski. Delikatnie je ubijamy, po czym dodajemy do nich jogurt i olej.
ETAP 4
Do płynnych składników dodajemy sypkie. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto łączymy z zieleniną.
Na koniec dodajemy ser feta. Łączymy go z całością za pomocą łyżki.
ETAP 5
Gotowym ciastem wypełniamy foremki na muffiny do ¾ wysokości. Na wierzchu każdej muffiny wykładamy po około łyżeczce startego sera.
Dodatkowo w każdą wbijamy połówkę czarnej oliwki.
Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy je około 35 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
gusia1000