lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 26
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wielkanoc Jutro już i wspaniałe smakołyki na naszym stole zawitają . Jednym z nich będą jajka w skorupach. Zrobiłam galaretę z warzywkami i szynką tym razem na wywarze rosołowym.

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek

 

  • Wywar rosołowy:

 

  • 4 marchewki

 

  • 1 pietruszka korzeń (100 gram )

 

  • 1 seler korzeń ( 100 gram)

 

  • Cebula upalona nad gazem

 

  • ziele angielskie3 szt

 

  • listek laurowy 3 szt

 

  • 3 rosołki drobiowe

 

 

 

 

  • Farsz galarety:

 

  • marchewka z groszkiem z puszki marynowana cała

 

  • kukurydza 100 gram marynowana

 

  • szynka drobiowa 150 gram

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek
Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem . Osuszamy . W każdą skorupkę wkładamy marchew z groszkiem szynkę i kukurydzę. Gotujemy wywar. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody dodajemy warzywa ( marchew , pietruszkę seler i cebulę) . Do środka dodajemy ziele i listek troszkę białego pieprzu . Gotujemy do momentu , aż warzywa zmiękną . Przecedzamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody zimnej , kiedy wchłonie wodę wstawiamy na 30 sekund do mikrofali ) .Mieszamy chwile i zalewamy przygotowane skorupki z jajek. Kiedy ostygną wstawiamy do lodówki na około 3 godziny i można kosztować . Wyszło mi 26 porcji.
Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek
Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem . Osuszamy . W każdą skorupkę wkładamy marchew z groszkiem szynkę i kukurydzę.
Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek
Mieszamy chwile i zalewamy przygotowane skorupki z jajek.