mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wielkanocne kurczaczki

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nieco pracochłonna przystawka z jajek barwionych na błękitny kolor:) Nikt się nie oprze tym kurczaczkom;)

Wielkanocne kurczaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne kurczaczki

 

  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • słodka papryka do smaku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • kawałek marchewki
  • kilka zielonych oliwek nadzianych papryką
  • niebieski barwnik spożywczy - szczypta
  • rzeżucha do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wielkanocne kurczaczki
Jajka gotuję w wodzie wraz z plasterkami obranej marchewki, jajka studzę, obieram ze skorupek. Każde jajko nacinam ostrożnie nożem tworząc ząbki w połowie lub 1/3 wysokości jajka. Delikatnie wyjmuję żółtka, tak aby nie uszkodzić białek. Puste białka ostrożnie płuczę. W miseczce rozpuszczam szczyptę niebieskiego barwnika z wodą, zanurzam w nim jajka i pozostawiam na 25 minut, aż białka będą błękitne. Do drugiej miseczki przekładam wydrążone żółtka, dodaję majonez, musztardę, sól, pieprz, parmezan, słodką paprykę i dokładnie mieszam. Oliwki kroję w plasterki, a z ugotowanej marchewki wycinam trójkąciki tworząc dzióbki. Do żółtkowej kulki doczepiam dzióbek z marchewki i oczka z oliwek. Zabarwione białka osączam dokładnie na ręczniku papierowym. Każdego kurczaczka umieszczam w połówce białka, przykrywam drugą połową. Gotowe jajka układam na świeżo ściętej rzeżusze i podaję od razu.
Wielkanocne kurczaczki
Jajka gotuję, studzę i obieram ze skorupek
Wielkanocne kurczaczki
Jajka nacinam nożem tworząc ząbki, wydrążam żoltka
Wielkanocne kurczaczki
Puste białka płuczę, zanurzam na 25 minut w roztworze z barwnikiem
Wielkanocne kurczaczki
Z masy formuję kuleczki, oliwki kroję w plasterki