BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1227]

Jajka na twardo w sosie koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny sos koperkowy do tego jajka ugotowane na twardo kilka ugotowanych ziemniaków i obiad gotowy.

Jajka na twardo w sosie koperkowym

Składniki:

Jajka na twardo w sosie koperkowym

 

  • woda gotująca 2 szkl,
  • kostki rosołowe 1,5
  • koperku 1 pęczek,
  • mąka 2 łyżki,
  • śmietana 30 % 150 g,
  • sól i pieprz mielony do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • Dodatkowo;
  • jajka ugotowane na twardo 5 szt,

Sposób przygotowania:

Jajka na twardo w sosie koperkowym
Jajka gotujemy na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukujemy zimną wodą, następnie obieramy ze skorupek.

Sos koperkowy;

Koperek opłukać i drobno posiekać. Zagotować wodę, dodać kostki bulionowe oraz opłukany posiekany koperek zielony.  Do śmietany dodać mąkę i delikatnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Następnie śmietanę z mąką dodać do wody z kostkami bulionowymi i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.

Gdyby sos był za gęsty rozrzedzić go dolewając wody. Sos doprawić pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną do smaku.

Do sosu wrzucić ugotowane na twardo, obrane jajka.

Podawać z ziemniakami.

Wodę z kostkami bulionowymi możemy zastąpić bulionem.