Sposób przygotowania:
Jajka w cieście ziemniaczanym z kminkiem
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek. Ziemniaki obrać, opłukać oraz ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć, dodając cały lub mielony kminek. Gdy ostygnie masa ziemniaczana dodać do niej szklankę mąki i całe jajo. Wymieszać całość ręką. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, a naczynie żaroodporne natłuścić olejem lub masłem. Część masy ziemniaczanej wyłożyć na dno i na to wyłożyć całe ugotowane jajka i przykryć resztą masy ziemniaczanej. Wstawić do piekarnika naczynie na 30-35 min. Nastawić czas pieczenia i czekać. Gdy ciasto się zrumieni, wyjąć naczynie w rękawicach kuchenych, podzielić na sześć części tak, aby w każdej było jedno jajko. Podawać na talerzach płaskich i polewać ketchupem ostrym lub łagodnym.