marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jajka w cieście ziemniaczanym z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jajka w troche innej odsłonie niż smażone, czy nadziewane. Można je serwować w sosach lub z pastami pesto na mniej lub bardziej pikantnie.

Jajka w cieście ziemniaczanym z kminkiem

Składniki:

Jajka w cieście ziemniaczanym z kminkiem

 

  • 6 jaj wiejskich,
  • szklanka mąki,
  • 1 kg. ziemniaków,
  • 1/2 l.wody na ziemniaki,
  • 1 surowe jajo,
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
  • kminek,
  • sól,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Jajka w cieście ziemniaczanym z kminkiem
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek. Ziemniaki obrać, opłukać oraz ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć, dodając cały lub mielony kminek. Gdy ostygnie masa ziemniaczana dodać do niej szklankę mąki i całe jajo. Wymieszać całość ręką. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, a naczynie żaroodporne natłuścić olejem lub masłem. Część masy ziemniaczanej wyłożyć na dno i na to wyłożyć całe ugotowane jajka i przykryć resztą masy ziemniaczanej. Wstawić do piekarnika naczynie na 30-35 min. Nastawić czas pieczenia i czekać. Gdy ciasto się zrumieni, wyjąć naczynie w rękawicach kuchenych, podzielić na sześć części tak, aby w każdej było jedno jajko. Podawać na talerzach płaskich i polewać ketchupem ostrym lub łagodnym.

Tagi:

ziemniaki